Tereyağı, vanilya (ya da kakao), limon tuzu, şeker, tahin, un ve sudan yapılır. Pişmaniye yapmak için şeker, ağda haline gelinceye kadar 170 derecede kaynatır. Sıcak karamelize şeker çözeltisi soğuk bir yüzeye dökülerek soğutulur ve ağartılır. .Ağartma işleminde şeker karışımı metal bir askıya asılarak elle veya makine ile gerilerek katlanır ve tekrar gerilir. Çekme denilen bu işlem defalarca tekrarlanarak şeker karışımına hava girmesi sağlanır. Bu işlem sonucunda daha yumuşak ve beyaz bir şeker hamuru elde edilmektedir.
Ayrı bir tankta un ve tereyağı karıştırılarak kavrularak miena adı verilen bir hamur hazırlanır. Şeker hamuru ve miena, geleneksel yöntemde kol gücü ile çevrilir, çevirme sırasında ağdanın kopmamasına özen gösterilir. Her çevirişten sonra ağda yeniden halka biçimine sokulur ve tel tel hale gelinceye kadar bu işleme devam edilir. Günümüzde çevirme işlemi dairesel bir makinede gerçekleşir.
Pişmaniyenin bir kısmı tel tel yemek isteyenler için şekillendirilmeden paketlenir, bir kısmı ise kolay yenmesi için özel fincanlar ile top top haline getirilir.
Pişmaniye neyden yapılır, bakacak olduğumuzda en temel maddelerinin un, şeker ve de tereyağı ya da margarin olduğunu görürüz. Pişmaniye ana maddesini bunlar oluştururken içinde ne var olduğunu da öğreniriz. Bu şekerlemeyi yapmak için yalnızca malzemeleri bilmek yetmezken pişmaniye nasıl yapılır, sorusunun cevabını da bilmeliyiz.
Anadolu’da çok yaygın olarak yapılan bu şekerleme ya da tatlı beyaz şeker, buğday unu, tereyağı, bitkisel margarin ile yapılmaktadır. Yapımı emek getiren bu geleneksel tatlı Osmanlı dönemine kadar dayanır. Ayrıca İzmit kentine özgü yiyeceklerden sayılmış ve de 2010 yılında “İzmit Pişmaniyesi” olarak “Coğrafi Tescil Belgesi” alınmıştır.
Yemeklerden sonra ve de kahvelerinizin yanına harika bir pişmaniye yapmak için öncelikle şu malzemeleri hazırlayın:
- 2, 5 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- Limon tuzu
- 2 kase un
- Buz kalıpları


Şimdi yapım aşamasına geçelim.
- 2, 5 su bardağı şekeri 1 su bardağı su ile karıştırarak kaynatmaya başlayın.
- Bir yandan da 2 kâse ununuzu tavaya alarak kavurun.
- Kaynamakta olan şerbetin kıvam alıp almadığını anlamak için de soğuk suya 1/2 damla damlatıyoruz ve de macun kıvamına geldiyse ocaktan alınız.
- Bu arada tepsinin üzerine limon tuzu atıp tereyağı ile yağlıyoruz. Daha sonra tepsimizin altına buz kalıpları koyarak bunları tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
- İyice macun kıvamına gelince de elinize alın.
- Daha sonca önceden hazırlamış olduğunuz ve kavurduğumuz unu masa, tezgâha ya da ya da tepsiye dökün.
- Macun halka yapıp unun içine koyun.
- Macunu kopartmadan una yedirerek çekerek halka yapın